Kozmetik ürünlerin içeriğinde paraben ve alkol bulunması sağlığımız için tehlike arz eder mi ?

Paraben nedir?

Paraben, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan koruyucu bir kimyasal maddedir. Bu bileşikler ve tuzlar özellikle bakterisid ve fungusit özellikleri nedeniyle kullanılır.

Paraben’in Kullanım alanları

Şampuan, saç kremi, nemlendirici krem, tonik, deodorant, parfüm, tıraş jeli, bronzlaşma kremi, makyaj malzemeleri, güneş koruyucusu ve diş macununda bulunabilir. Parabenler kozmetik ürünlerin içinde yüzde 0.05 ila 0.6  oranında bulunur. 1980’lerde yapılan bir çalışmada parabenlerin 13bin üzerinde kozmetik üründe bulunduğu tespit edilmiş. Bilindiği üzere 80’li yıllardan bu yana kozmetikte ürün çeşitliliği çok arttı. Bu da paraben  içeren ürünlerin sayısı oldukça artırdı.

Paraben’in kimyası

Parabenler, para-hidroksibenzoik asitin esterleri olup, adını burdan almıştır. Yaygın parabenler, metilparaben (EE218), etil paraben (E214), propilparaben (E216),bütilparaben ve heptilparaben (E209) kapsamaktadır. Daha az yaygın olarak parabenler izobütilparaben, izopropilparaben, benzilparaben ve onun sodyum tuzu olarak bulunmaktadır. Parabenin genel yapısı aşağıda belirtilmiş olup, R ile gösterilen kısım metil, etil, propil ve bütil gibi alkil gruplarını belirtmektedir.

Paraben’in zararları

Paraben koruyucular (methyl,propyl,butyl ve ethyl): Mikrobiyal oluşumu önlemek ve ürünün raf ömrünü uzatmak için kullanılan bu madde toksik oldukları bilinmesine rağmen oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Pek çok alerjik reaksiyonlara ve cilt rahatsızlıklarına neden olurlar.

Parabenler, hassasiyeti olan kişilerde egzamaya yol açabilir. Tıpkı nikel alerjisi olanların imitasyon takı takmaması gibi düşünebilirsiniz bu alerjiyi. Ayrıca egzamalı cilde uygulandığında da reaksiyona yol açabilir. Ama buradan herkesin cildine zararlı olduğu çıkarımı yapılamaz.

Malzeme Güvenlik Data Sayfasında bu uyarılar olmasına rağmen birçok üründe kullanımı devam etmektedir;

 

  • Acil durum tanımı: Uyarı! Yutulmuşsa veya solunmuşsa zararlıdır. Cilt, göz ve solunum organlarında tahrişe neden olur. Alerjik cilt reaksiyonlarına sebep olabilir.
  • Cilt ile temas: Ciltte tahrişe sebep olur. Kızarma, kaşıntı ve acıma hissi gibi belirtiler olabilir. Ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Gözle temas: Gözde tahriş, kızarma ve ağrıya neden olur.

Yapılan araştırmalarda birçok tümör hücresinde paraben tespit edilmiş. Parabenin oluşturduğu zehrin birikmesiyle olan kanser hastalıklarının başında “Meme Kanseri” geliyor. Meme kanserine neden olan ürünler arasında deodorantlar var. Bu durumda paraben içermeyen ürünleri kullanmak alabileceğimiz tedbirlerden bir tanesi. Parabenin içindeki metil, propil ve butil maddeleri “Endokrin Sistemi” (hormonal sistem) etkiliyor. Parabenin vücutta depolanıp hormon üretimine müdehale ettiği gözlemlenmiş. Ayrıca yapılan araştırmalarda koruyucu kimyasalların özellikle bebek ve çocuklarda bağışıklık sistemi üzerinde çeşitli problemlere yol açtığı gözlemlenmiş. Eğer ürün %25 ten fazla paraben içeriyorsa bu etkilerin görülmesi bir o kadar artıyor. Genelde güzellik ve cilt sağlığı için kullanılan kozmetik maddeler, paraben içerdiğinde kişide erken yaşlanmaya neden olabiliyor. Özellikle metilparabenin cilt hücrelerini öldürdüğü düşünülüyor.

ALCOHOL FREE

“Alcohol free” / “Alkol içermez” ürünler cilt ile temasında buharlaşma kabiliyetine sahiptir. Bununla birlikte, alkol içeren kozmetik ürünlerini kullanırken, yağlı cildin yağlanmasına ve kuru cildin kurumasına neden olabileceğinden tüm cilt tipleri dikkatli olmalıdır. Ürünler “alkolsüz” olarak nitelendirdiğinde, etanol / etil alkol ve alkol denat gibi zararlı alkoller içermedikleri anlamına gelir.

Tüm alkoller cildiniz için kötü mü?

Çoğu insan için ‘alkol’ kelimesi, etanol, yani alkollü içeceklerde bulunan renksiz, uçucu sıvı anlamına gelir; fakat kimya açısından ‘alkol’ kelimesi, molekülünün bir ucunda bir Oksijen / Hidrojen eşleşmesi (-OH grubu) içeren herhangi bir bileşiği tanımlamak için kullanılır.

Kozmetik etiketlemede kullanılan “alkol” terimi, etil alkole karşılık gelir. Bir kozmetik üründeki etil alkolün, alkollü bir içecek olarak kullanılmak üzere yasadışı olarak yönlendirilmesini önlemek için “denatüre edilebilir”. Bu, onu içilmez hale getiren ilave bir “denaturant” içerdiği anlamına gelir.

Bu tür bileşikler doğada çok yaygındır ve adları genellikle ‘ol’ harfleriyle biter. Bu tür alkollerin örnekleri arasında tokoferol (E Vitamini) ve retinol (A Vitamini) bulunur. Bu alkoller genellikle katı yağlardır ve birçoğu insan sağlığı için gereklidir.

Doğada bulunan bir başka alkol grubu, hindistancevizi yağı gibi doymuş bitkisel yağlardan elde edilen yağlı alkollerdir. Bunlar katı beyaz yağlı mumların görünümüne sahiptir ve insan hücre fizyolojisi ile yüksek oranda uyumlu yağ asitleri içerir hem cilde hem de saça faydalıdır. Örnekler arasında, besleyicileri ve yumuşatıcı özellikleri nedeniyle saç bakım ürünlerinde bulunan Cetyl alkol ve Cetearyl alkol bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: